Katalog

24. 4. 2014.

iris | perunika | pseudacorus | sibirica | sadnja | slike

IRIS (PERUNIKA) , IRIS SIBIRICA, PSEUDACORUS NJIHOVA SADNJA

Iris odnosno perunika latinski naziv mu je Iris germanica . To je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji kao cvece za baste zbog svojih cvetova koji su raznovrsnih boja i veoma zanimljivih oblika. Pripada porodici Iridaceae, kao i gladiole Rod irisa je veoma različit, postoji više od 200 vrsta, kao što su  Iris croatica, Iris pseudacorus, Iris sibirica  i veoma veliki broj sorti. Postoje tri glavne vrste bozica : visoki, srednje visoki, i niski bradati iris.

PERUNIKA -IRIS GERMANICA


iris germanica
Perunika biljka je još i danas jedna od najomiljenijih biljaka u našim baštama. Lišće je dvoredo, sabljasto, dužine kao i stablo, koje je inače oblo, gore razgranato sa krupnim mirisnom cvetovima. Iris biljka cveta u svim bojama, a najčešće u raznim nijansama plave. Cveta još i u beloj, žutoj, smeđoj, ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj boji. Kod mnogih vrsta iris su u kombinaciji dve boje, i prave jak kontrast. Dlačice na laticama su najčešće tamne boje i daju posebnu lepotu cvetu iris.Visina perunika zavisi od vrste, može da bude od 20 cm do 1 m. 

17. 4. 2014.

juka | drvo zivota | yuka | odrzavanje | sobno cvece



Sobno cvece drvo zivota -juka

Juka njen latinski naziv je Yucca , to je rod drveća i grmlja,  potiče iz SAD ili Srednje Amerike. 
Juka je dosta slična sobnoj biljci dracena . Zbog svog lepog oblika i izdržljivosti upotrebljava se za ukrašavanje stepeništa, kao cvece za sobe i terase. Veoma je otporna biljka i ne škodi joj promaja, neke vrste yucca mogu da prezime na blagoj zimi i da ostanu napolju. Postoji oko 50 različitih vrsta yuka.
Vrtne vrste yucca nemaju stabljiku, već samo lišće koje je tvrdo, dugačko i pri kraju veoma oštro zašiljeno. Zna da bude opasno na dodir.
Ime drvo zivota je dobilo jer se pre 2000 godine koristilo kao lek i hrana kod indijanaca. 

10. 4. 2014.

jorgovan | cvece | sadnja | slike

JOGROVAN CVECE NJEGOVA SADNJA I VRSTE 


jorgovan bojaJorgovan latinski naziv mu je Syringa vulgaris , pripada porodici maslina. Rod jorgovan biljka broji oko 25 vrsta cvetnica. Poreklo jorgovan cvece je iz Turske, a  Evropu i Aziju je nastanio u 16 veku. Kod nas se najčešće gaji kao cvece za baste  zbog svojih prelepih cvetova i mirisa. Ime potiče od grčke reči syrinx što znači pištaljka, a drvo jorgovan se upotrebljava za pravljenje pištaljke.

5. 4. 2014.

ljiljan | beli | sadnja lukovica | uzgoj | slike

LJILJAN- BELI LJILJAN SADNJA LUKOVICA  I NJIHOV UZGOJ

Ljiljan latinski naziv je Lilium  pripada porodici Liliaceae . Ljiljan cvet potiče iz Severne Amerike, Evrope i Azije. Ljiljan cvece ima oko 90 vrsta. 
cvet ljiljan
Ljiljan spada u jedne od najstarijih vrsta cvece za dvoriste i veoma se koriste  kao rezano cvece. Ima velike cvetove koji su raznovrsnih boja i zanimljivih oblika pa ukrašavaju i ekstrijer i enterijer vašeg doma. Gaji se kao cvece za dvoriste , a sve češće možemo da ga nađemo i kao cvece za terase  i kao saksijsko cvece. 
Stablo cvet ljiljan je glatko, u gornjem delu je bez lišća i može da bude visine od 50 do 80 cm. Listovi su mu lancetasti ili ovalni i linearni. Ljiljan cveta od juna do septembra i to u zavisnosti od vremena sađenja, mada neke vrste mogu da cvetaju i kasnije. Cvet ljiljan ima cvetove različitog oblika,  ali i veličine i boje . Oni su krupni, mogu da budu u obliku zvona ili levkasti, većina ih je prosta, ali mogu da budu i dupli. Ljiljani mogu da budu različitih boja od žute, bele, narandžaste, ljubičaste, crvene , roze, sa šarama ili pegama. Plod kod ljiljana je čaura sa puno krupnih pljosnatih semenki.

2. 4. 2014.

guzmanija | sobno cvece guzmanija

SOBNO CVECE GUZMANIJA

biljka guzmanijaGuzmanija , njen latinski naziv je Guzmania minor, pripada porodici ehmeja u koju spadaju i ananasi.Poreklo vodi iz južne Amerike i južne Indije. Guzmanija biljka je epifitna i stvara brakteje koje traju dva meseca.Guzmanija ili plameni štit, je veoma zanimljivo cvece za kucu  zbog brakteja koje su jarkih boja vatreno crvene i narandžaste. 

Njeni listovi i brakteje živih boja unose vedrinu u svaki prostor. 

Ako je posadimo u saksiju ili na komadu drveta postaje prelep , a i neobičan detalj vašeg doma.Visina guzmanija biljke je od 30 do 40 cm, a prečnik joj je oko 25 cm. 

Cvetovi guzmanija su veoma neupadljivi i vek trajanja im je par dana, a ako ga pravilno negujete može da traje i godinu dana. Posle cvetanja cvece guzmanija propada. 

1. 4. 2014.

petunija | grandiflora | multiflora | surfinija | uzgoj

Cvece petunija grandiflora , multiflora, surfinija i njihov uzoj 

cvece petunijaPetunija latinski naziv joj je Petunia hybrida , to je sezonsko cvece , koja je pored muskatle jedna od najrasprostranjenijih  vrsta koje se gaje kao cvece za dvoriste  i cvece za terase . Kod nas se gaji kao jednogodišnja vrsta.  
Petunija raste od 20 do 30 cm visoko. Cela biljka je lepljiva i maljava. Kod starijih petunija stablo je pri dnu drvenasto, razgranato, a najčešće poleglo pa onda uspravno. Lišće je naizmenično raspoređeno i duguljasto. Cvet može da bude prost, jednostavan i pun različite boje. Može da bude beo, krem boje, beo sa roze prelivom, plav, ljubičast, crven ili je dvobojan, u različitim nijansama. Cvet petunija može da bude i prugast, u raznim šarama  pravilnim ili nepravilnim. Malo je baštenskih biljaka koje tako dugo cvetaju, kao što je slučaj sa cvece petunija. Mogu da budu sa mirisom ili bez njega.