Katalog

Kad cvece izneti napolje

Kad se cvece iznosi napolje? 

U proleće, kada počnu topliji dani, možemo da postepeno iznosimo cveće napolje. Prvo iznosimo manje osetljivo , a posle toplih dana i noći tropsko cveće.
Da bi se cveće naviklo na spoljašnju temperaturu i vazduh, preporučuje se da se otvore prozori i vrata na sat do dva kad je toplo napolju. Većina žuri kad vidi da je dan topao, pa iznesu biljku napolje, ali često se prevare i onda biljka ozebe ili propadne. Cveću jako škodi kada se iznese iz sobe i stavi na jako sunce ili jak vetar. Uvek treba da imate na umu da nagla promena temperatura može samo da smeta vašoj biljci. Treba da se pazi da je stavite na pogodno mesto.


Kad se cvece unosi ?


Prezimljavanje za sobne biljke je veoma važno. Od temperature i svetlosti uglavno zavisi da li će biljka da dočeka proleće. 
Pre nego saksije sa vašim cvećem unesete unutra, treba da ih očistite i operete, zatim da uklonite svo suvo i polusuvo lišće i sve suve grančice. Leti mora da se vodi računa i kad cvet precveta, ili list počne da žuti, peteljku nikad ne treba odkinuti do kraja , već do polovine. Na kolenu se stvara ožiljak i onda biljka boluje. Posle par dana , pri dodiru ili sama od sebe, peteljka odpadne. Osim saksija, grančice i lišće treba dobro da se opere i pregleda da nema parazita, jer se zaraženo cveće ne sme uneti da prezimi, jer takva biljka slabi i vrlo brzo propada.
Biljke koje imaju uvek zeleno lišće kao što su lijander, lovorika, mirta, aspidistra i druge najbolje prezimljavaju na temperaturi od 2-5 °C ,tada miruju i na proleće su jače. Muskatle i fuksije mogu da se stave na polumračno mesto, i na proleće će da budu bujnije. 

Нема коментара:

Постави коментар