Katalog

22. 7. 2015.

karanfil cvece | turski karanfil | uzgoj | sadnja

SADNJA, NEGA I UZGOJ KARANFILA



Turski karanfil cveće je jedan od najstarijih kultivisanih cvetnica, koji se pojavljuje još u knjigama u prvom veku pre nove ere. Turski karanfil je dvogodišnja  polužbunasta biljka. Karanfil latinski naziv mu je Dianthus i potiče od grčkih reči "dios "-Bog i "anthos"-cvet. tj. božanski cvet.Nazvali su ga cvetom bogova zbog njegovog opojnog mirisa. Karanfil vodi poreklo iz Evrope i Azije. Jednom kada počnete da gajite ovu prelepu cvetnicu, nećete moći da joj odolite jer je idealno cveće za dvorište i baštu. Veoma lepo izgleda kada se posadi u grupama ili uz ivičnjake i uz gredice.

KADA SE SADI CVEĆE KARNFIL?

Karanfil je od davnih vremena bio, pa i ostao ukras bašta. I njegovim vrstama i sortama mogu se čitave knjige napisati. Ljubitelji ga najlakše mogu proizvesti iz semena.Seme treba kupiti od pouzdanih proizvođaća, posejati ga u junu u leje i to malo ređe kako bi se biljke dobro razvile. Rasad treba tokom jula ili avgusta  rasaditi na stalno mesto, na rastojanju od 30-40 cm. Biljke treba pažljivo negovati, okopavati i čisto držati pa će se lepo i snažno razviti.

 Cveće karanfil  voli dobro drenirano zemljište, koje je blago kiselo. Seme prekrijte sa suprstatom za cvece, koje je debljine oko 1 cm, na taj način ćete postići najbolju klijavost. Prehranite ga u početku tečnim đubrivom, jednom nedeljno. A posle može i jednom mesečno. Redovno zalivajte vaš turski karanfil, na svakih par dana, jer ne zahteva previše vode.

 Ukoliko zima bude bez snega, mlade biljke treba slamom pokriti, ali ne u debelom sloju. Preko ovoga treba staviti malo zemlje kako vetar ne bi pokrivač odneo. Kada se idućeg proleća pokažu cvetne stabljike treba ih povezati u male prutiće, kako ih vetrovi ne bi polomili. Maja meseca karanfil će početi da cveta. U doba cvetanja možemo da odaberemo najbolje biljke i da od njih napravimo položnice za dalje razmnožavanje. Položnice se odsecaju u toku juna i presađuju na drugo mesto za dalje razmnožavanje. Ova vrsta je višegodišnja biljka.


UZGOJ TURSKOG KARANFILA

Kod ove biljke stablo se u početku razdvaja malo položeno,čvornasto do visine od 50 do 60 cm. Lišće je glatko , zatvorenozelene boje, kopljasto.Cvetovi su složeni, a svakije sastavljen iz 5, po gornjoj ivici izdubljenih listića, u raznim bojama i šarama. Postoji mnogo varijateta, od crvene, roze, bele, ljubičaste, naravno i mešavine ovih boja.Omiljeno je cveće među pčelama i leptirima. 

Setva se obavlja tako što se prvo proizvede rasad u leje, pa kada biljke odrastu rasade se na stalno mesto. Ljubitelji praktikuju da karanfilu proizvedu rasad u toku jula ili avgusta meseca, pa ga rasađuju na stalno mesto tokom septembra. 
Turski karanfil cveta rano u proleće, početkom maja i juna.  Voli sunčan položaj, ali isto tako uspeva i u polusenci. Kada jednom počnete da uzgajate ovu prelepu cvetnicu, zna više godina da se sama nasejava i da je prelep dekorativan ukras u vašem vrtu. Cveće turski karanfil je jedna od cvetnica koja počinje da cveta krajem proleća i jedan je od cveća koje cveta celo leto. Počne postepeno da cveta, ali se nikad ne otvore svi cvetovi od jednom na jednoj cvetnoj stabljici.


dianthus barbatus

Mogu da obole od raznih bolesti, ali ako ga pravilno uzgajate ne morate da brinete o tome.Ako se ipak desi da se biljka razboli, zaraženu biljku je najbolje da na vreme uklonite. Znaju da je napadaju zečevi. Nakon precvetavanja biljke, na vrhovima se formiraju duguljaste čaure koje su ispunjene sitnim crnim semenom.Mogu da obole od raznih bolesti, ali ako se nalaze u zdravim uslovima onda retko kad obolevaju. Ako se desi da je biljka zaražena, najbolje je da je na vreme uklonite.

Turski karanfil je idealan za vrtove, možete ga koristiti za ivice. To je cvet koji prijatno miriše, pa će u vreme cvetanja,pogotovo ako ih imate mnogo ceo vrt mirisati na njih. Ne voli hladovinu, pa ih sadite na mesta koja su ceo dan izložena sunčevoj svetlosti. Tokom sezone cvetanja redovno uklanjajte precvetale cvetove na taj način ćete pospešiti cvetanje. Ne podnosi korov, zato bi trebalo da ga redovno plevite.


Dianthus Gratianopolitanus -Puni karanfil


puni karanfil
Ovo je niska, zimzelena perena koja ima okruglast busen visine od deset do trideset cm. Veoma brzo se širi i može da dostigne prečnik i do 45 cm. Listovi su slični kao kod trave, plavo-zelene boje, skupljeni u rozete. Ova vrsta cveta od 5-6 meseca, a mogu da budu roze ili bele boje. Voli polusenovita ili osunčana mesta, a najbolje raste na umereno vlažnom, propusnom baštenskom tlu. 






Dianthus Plumarius -vrtni karanfil
vrtni karanfil
Ovo je zimzelena perena koja ima  jastučast busen sa plavo-zelenim listovima.Cveta od maja do juna, a njegova visina je do 30 cm. Cvetovi mogu da budu različitih boja, crvene, bele ili roze. Zahteva sunčan položaj, a najbolje uspeva u vlažnom i rastresitom zemljištu.





Dianthus Deltoides  ili Šareni karanfil
šareni karanfil

Ova vrsta karanfila je zimzelena perena koja je visine oko 15 cm. Stablo je poleglo, listovi su tamno zelene boje,. Cvetovi su pojedinačni, po 2 do 3 crvene,roze ili bele boje i znaju da imaju taman prsten u sredini rozete. Cvetanje je od 6 do 8 meseca, voli sunčana mesta i dobro propusno zemljište sa umerenom vlagom. Uglavnom se gaji kao pokrivač, zna da privlači leptire. Razmnožavase u ranu jesen, deljenjem bokora, a reznicama u 7 mesecu. Ili setvom semena u 2 ili 3 mesecu.

Kineski karanfil -Dianthus Chinensis

Ovo je jednogodišnja biljka. Stablo je člankovito, jako razgranato i raste u širinu pa onda uspravno. Raste oko 30 cm u visinu. Lišće je naspramno raspoređeno. Cvetovi su dosta krupni, ima ih različite boje, od crvene do bele. U našim baštama se dosta gaji ova vrsta karanfila Ima mnogostruku upotrebu: za setvu u bašti,za saksije....


kineski karanfil


Нема коментара:

Постави коментар