Katalog

24.03.2015.

Deset saveta za uspesan uzgoj hortenzija

Jednom kada naučite tajne za uspešan uzgoj hortenzija, one će vam vrlo brzo postati omiljena letnja biljka. O hortenziji smo već pisali, i odlučili smo da sa vama podelimo još koji koristan savet i trik kako bi ovo predivno cveće krasilo vaš vrt. Proleće je pravo vreme da premestite hortenziju na stalno mesto. Pročitajte jednostavna uputstva za uzgoj lepotica u vašoj bašti...


Hortenzija cveće trikovi za uzgoj  :

1. Prija im jutarnje sunce, pa ako živite severnije mogu da podnesu više sunca. Nije potrebno da hortenzije budu u hladu celi dan, dobro će uspevati i u delimičnom hladu.

2. Ne sadite ih nikad direktno ispod drveća. Hortenzije ne vole da se bore sa drugim biljkama za vlagu i hranu. Osim toga agresivno korenje nekog drveća može da im šteti.
3. Da biste znali kakvu vrstu, kakvog cveta i boje kupujete, hortenzija cveće uvek kupujte otvorene, tj. procvetale.
4. Najbolje vreme za rasađivanje je rano proleće ili kasna jesen. U jesen se presađuju onda kada izgube svo lišće ali ne treba čekati da se zemlja smrzne.
5. Potrebno je redovno uklanjati precvetale cvetove da biste podstakli stvaranje novih i njihovo cvetanje. Da biste podstakli razgranavanje hortenzije možete da je povremeno orežete.

6. Hortenzije zahtevaju redovno zalivanje, što je posebno bitno za vreme letnjih žega kada ih je potrebno zalivati ujutro i predveče. Na sreću, odmah nakon zalivanja njihovo uvelo lišće dobiće normalan izgled.
7. Vaša hortenzija neće da procveta? Ima mnogo listova ali nema cvetova? Najverovatnije ste preterali sa prihranjivanjem. Cveće hortenziju  je dovoljno  da dva puta godišnje prihranite i to đubrivom 10-10-10, jednom u rano proleće i drugi put u kasno leto.
8.  Hortenzije kombinujte sa biljkama koje zahtevaju slične uslove za rast kao što su viburnum,  impatiens, begonijama… Hortenzije cveće su prelepa pozadina za sitnije cvetajuće biljke.
9. Kako bi zadržali lep izgled dvorišta na mestu gde uzgajate hortenzije posadite u njihovoj blizini konifere, razno zimzeleno grmlje zanimljivog lišća.


10. Ako ikada poželite da promenite boju cvetova svoje hortenzije, to uradite jednostavnom promenom kiselosti zemljišta. Zemljište sa  manjim pH od 6 daje ljubičaste i plave cvetove hortenziji dok  sa većim pH od 7 daje crvene i ružičaste cvetove. Bele hortenzije je nešto teže naterati da promene boju

Нема коментара:

Постави коментар