Katalog

14. 11. 2014.

cvece kalanhoja | nega | kalanchoe

CVEĆE KALANHOJA ODRŽAVANJE I NEGA


Cveće kalanhoja tokom tmurnih zimskih meseci ovaj sukulent nedeljama raskošno cveta. Naziva se i boginja suza jer je po legendi rođena iz suza jedne boginje, pa se stoga poklanja kao simbol ljubavi.
Kada kupite buket lala, možete da budete skoro sasvim sigurni da potiču iz Holandije. A ako je cveće kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana) pronašla put do vašeg prozora, najveća verovatnoća je da je poreklom iz nekog danskog rasadnika.
Više od 40 miliona primeraka ove slatke trajnice proizvodi se godišnje u toj zemlji. Danci su mnogo toga uradili i za razvoj novih sorti.
Na svom prirodnom staništu, u vlažnim planinskim šumama Madagaskara, kalanhoja cveće raste kao sukulentni polužbun. I mnoge vrste ovog velikog roda odomaćile su se u našim krajevima.
Sve one pripadaju familiji krasula.


cvece kalanhoja

KALANHOJA CVEĆE

Nekada je cveće kalanhoja imala isključivo crvene cvetove.
Danas se paleta boja kreće od bele, žute,narandžaste i boje lososa do ljubičaste i bordo. Osim toga, postoje  i primerci s punim i zvonastim cvetovima.
Kalanhoja cveće je biljka koja je vrlo draga i popularna među cvećarima zbog dugotrajnosti svojih cvetova i privlačnog lišća, dok je uzgajivači vole jer veoma brzo procveta i može se prodati u velikoj meri tokom božićnih i novogodišnjih praznika  uz ostalo sezonsko cveće.  Zato nije čudo da je biljka u međuvremenu postala izuzetno omiljena medu ljubiteljima cveća.Njeni su listovi mesnati i široki, ovalnog oblika,sa  nazubljenim krajevima,listovi se pojavljuju duž stabljike, nežni su pa se lako otkinu.
Kalanchoe se lako i jednostavno gaji, potrebna joj je toplina i ne zahteva preteranu brigu.

KALANHOJA NEGA


Kalanoja  prilično sporo raste, prosečna visina joj je od 20-40 cm, a stabljika starije biljke postaje drvenasta. One imaju sposobnost da u svojim mesnatim listovima akumuliraju vodu, pa mogu da prežive i na veoma sušnim mestima.Dobro podnosi centralno grejanje jer joj veoma odgovara suv vazduh.
Ove cvetnice se zbog toga ne moraju često zalivati. Dajte im vodu tek kada  je zemlja u saksiji isušena. Pored toga, cveće kalanhoja voli sunčano stanište,ali i tu treba da budete pažljivi jer će jako sunce tokom leta obojiti zelene listiće u crveno. Kada kalanchoe succulent precveta, najčešće se baci u smeće.
Ukoliko želite da je zadržite i pospešite njeno ponovno cvetanje, morate znati da ona pripada biljkama koje vole kratak dan. Počinje da cveta tek na zimu, kada su dani kraći i kada nema puno svetlosti.To ćete postići i ako biljku držite 20 dana po 14 sati u tami tako što ćete je od 18 sati uveče do osam sati sledećeg jutra prekriti kartonom. Ipak, tokom noći potrebno joj je hladnije mesto oko 15-16°C, a preko dana oko 22-24°C.Nemojte da se začudite ako vaše cveće kalanhoja vremenom počne da raste u visinu. Sredstvo za sabijanje kojim se biljka tretira u rasadniku i koje se koristi da bi biljka ostala kompaktna, dejstvo gubi posle dve godine.

KALANHOJA ODRŽAVANJE I ZALIVANJE


Izbjegavajte vlaženje lišća dok je zalivate. Ta se biljka obično daje ili kupuje kao poklon. Kad cvetovi počnu da venu, odsecite ih, a biljku pustite da odmara. Nakon toga, trebali biste smanjiti zalijevanje jer joj je u tom periodu mirovanja potrebno manje vode. Uskoro ćete primetiti nove pupoljke i vaša će biljka ponovno procvetati. Stalna izmena vremena cvetanja i vremena mirovanja nastaviće  se tokom godine nezavisno koje je godišnje doba u pitanju. Takođe imajte na umu da je cvetanje biljke povezano s količinom svetlosti koju dobiva. Budući da su dani tokom jeseni do ranog proljeća kraći, kalanchoe su tada više sklone cvetanju. Prihranjujte ih svake 2 do 3 nedelje.


KALANHOJA UZGOJ


Cveće kalanhoja se lako razmnožava orezivanjem u maju i junu. Od matične biljke se odkine reznica i stavi u pesak da pusti žile.Preporučuje se da se reznice ostave dan- dva na suncu da bi se rez osušio.Najbolje mladice dobivaju se orezivanjem, a ne iz semena kao što se nekada smatralo. Mlade biljke koje su iznikle orezivanjem pre će da procveta nego matična biljka koja je već jednom ili više puta cvetala. Kod orezivanja obično je potrebno oko dve do tri nedelje da iznikne, pri tome nije potrebno da se koristi hormon za ožiljavanje. Odrežite stabljike koje su dugačke oko 10 cm i odstranite listiće koji se nalaze pri dnu.
cveća kalanhoja
Plitku saksiju  napunite zemljom i postavite kalanhoju unutra do visine gde se nalazio posljednji odstranjeni list. U ovoj fazi zalivajte biljku manje nego što zalijevate zrelu biljku. Stavite saksiju  na toplo, osvetljeno mesto i sačekajte  14-21 dan kada će vaša biljka biti spremna za presađivanje u normalanu i veću saksiju.
Kalanhoja ne cveta- da bi vaša kalanhoja ponovo cvetala,potrebno je da provede oko 16h bez dnevne svetlosti u periodu oko 6 nedelja.Ako vam je predug period koji treba da sačekate do ponovnog cvetanja vaše biljke, potražite je u najbližoj cvećari. Kalanchoe cena i nije toliko visoka, kreće se oko 300 dinara.

 Ako pripadate onoj grupi ljubitelja cveća koji zbog obaveza moraju često da budu odstutni  ili prosto ne stižete da se redovno brinete o svom cveću, za vas su ove sukulentne biljke idealan izbor.

3 коментара:

  1. Dobila sam predivnu kalanhoju za uskrs, prepuna cvetica, a sada su cvetici uveli i nema ih vise. Jako sam tuzna sta da radim da bi opet bila lepa. Hvala

    ОдговориИзбриши
  2. MOJAIMA 2 CVETA I 3 PUPOLJKA,A PRUŽILA SAM JOJ SVE USLOVE.IMA DOSTA LISKI I PELCERA.DA LI DA UKLONIM NEKE LLISKE I PELCERE. NA PELCERIMA NEMA PUPOOLJAKA

    ОдговориИзбриши