Katalog

23. 9. 2014.

supstrat za cveće | zemlja za cvece


SUPSTRAT ZA CVECE 


Supstrat je jedan od najbitnijih elemenata za uspešno gajenje cvece za sobu. Supstrat podrazumeva mešavinu različitih tipova zemljei minerala. U prodaju mogu da se pronađu supstrat za orhideje, supstrat za kaktuse, lisnete biljke.... Da biste dobili kvalitetan suprstrat potrebno je mešati razne sirovine u različitim razmerama. Ove sirovine možemo da pronađemo i u prirodi, tako da i sami možemo da napravimo idealnu mešavinu zemlje za cveće za svoje omiljene biljke.


sterilizacija zemlje za cvece


Kako sterilisati supstrat za cvece?


Preporučljivo je da sobne biljke posadite u zemljište u kojem nema semena korova i "loših" mikroorganizama.
Mnogi veruju daje sterilizacija supstrata izlišna,ali sadnja sobnog cveća u tako očišćenu zemlju preporučljiva je da bi se eliminisali korov i mikroorganizmi, i pritom će se biljci obezbediti optimalna količina hranljivih materija. Većina mešavina supstrata za cvece koje se mogu kupiti u cvećarama ili specijalizovanim prodavnicama baštenske opreme već su sterilisane i pripremljene za sadnju. Međutim, kada ih sami pripremate, treba da primenite ovu meru.
Evo nekoliko jednostavnih načina...


 SUPSTRAT ZA CVECE  -ZAGREVANJE U RERNI 


U staru tepsiju sipajte zemlja za cvece i napravite sloj od oko tri centimetra, pa je poprskajte vodom tako da bude vlažna, ali ne natopljena. Prekrijte je aluminijumskom folijom i zagrevajte 30 minuta na 180 °C .
Nemojte pregrevati ili "peći"zemlju, jer će se tako stvoriti toksini štetni za biljke, a uništićete i korisne bakterije.


TRETMAN SUPSTATA ZA  CVECE U MIKROTALASNOJ PEĆNICI


U deblje plastične kese stavite oko dva kilograma vlažnog zemljišta (nemojte ih vezati), pa ih stavite u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte tri-četiri minuta na najvišoj temperaturi. Nakon toga, izvadite kesu i ostavite je umotanu 30 minuta. Potom prospite zemlju za cvece na ravnu podlogu da bi se ohladila.

STERILIZACIJA ZEMLJE ZA CVECE NA PRIRODAN NACIN -ENERGIJOM SUNCA


"Pečenje" supstrata za cvece  na suncu najsporiji je način sterilizacije zemljišta, ali vrtlari ga vole jer je najprirodniji. Izaberite mesto u dvorištu, koje je izloženo suncu šest do osam sati dnevno, pa tu položite čiste plastične folije i pokrijte ih slojem zemlje od oko deset centimetara.
Ravnomerno nakvasite zemlju prskalicom,ali ne previše, kako ne biste napravili blato, a zatim je prekrijte providnom najlonskom folijom i dobro obezbedite ivice da biste napravili zaštitu od vetra
. Na svaka tri-četiri dana promešajte supstrat, jer će tako svi slojevi biti izloženi sunčevoj svetlosti. "Pecite" svoj supstrat za cvece ga  najmanje četiri nedelje, a idealno bi bilo da zemlja bude na suncu šest do osam nedelja.
supstrat za cvece




SAVET ZA STERILIZACIJU ZEMLJA ZA CVECE


Mešavinu zemlja za cveće koju ste sami napravili najbolje je sterilisati kada bude sasvim gotova, da ne biste morali da čistite svaku njenu komponentu pojedinačno. Na taj način ćete zemlju moći ravnomerno da izmešate pre "pečenja''.
Ukoliko odvojeno zagrevate sastojke,može se dogoditi da se pojedini delovi previše stvrdnu, pa će biti teško pomešati ih sa ostalim komponentama. To se posebno  dešava ako je zemlja jako vlažna.


Ako vam se dopao članak pročitajte još i šta je sve još trebate znati prilikom presađivanja cveća


Нема коментара:

Постави коментар