Katalog

29. 8. 2014.

ukrasne trave | pampas trava | festuca glauca | miscanthus sinensis

Ukrasne trave za vrt i dvorište


ukrasna travaUkrasne trave daju vrtu egzotičan izgled i svojom neobičnošću privlače pažnju. Zanimljiv kamen, parče drveta i grupa raznobojnih trava daće vašem vrtu sasvim nov izgled. A među travama ima pravih lepotica koje plene izgledom cveta, bojom lišća i formom busena.
Ukrasne trave koje vode poreklo iz severnoameričkih područja i istočne Azije dolaze do izražaja kada cvetnice bogatih boja završe svoj ciklus postojanja. Bašta se na jesen i zimu ne može zamisliti bez ovih ukrasnih vlati.


 PAMPAS TRAVA 

Pampas trava lat.cortaderia selloana  potiče iz Južnoameričke oblasti, formira visok busen ,širok gotovo 2,5 m.Listovi pampas trave su uski, dugi do 1 m, pepeljasto-zelene boje. Cvetno stablo kod pampas trave se završava belom metlicom koja je dužine 40-50 cm. 
Sorte sa rozim metlicama se nižeg rasta. 

cortaderia selloana

 Pampas trava sadnja

Cortaderia sellona se može uzgojiti iz semena ili razmnožiti deljenjem. Preporučuje se razmnožavanje deljenjem jer seme brzo gubi klijavost.  Seme se seje od kraja zime do juna. Seme ne pokrivati zemljom, samo ga utisnuti u zemlju i potrebno ga je prskati, a ne zalivati. Potrebno ih je držati na temperaturi od 22 °C  do nicanja i posle toga presaditi u vrt. Na istom mestu pampas trava može da se uzgaja 6 godina, a posle toga se bokor deli i rasađuje, tokom maja meseca.
Zbog svoje robusnosti i visine potrebno joj je dosta prostora za širenje, da bi dala maksimalan efekat.


Pampas trava uzgoj

Pampas trava se mora obavezno zaštiti bez obzira na to da li će zima da bude blaga ili oštra. Ima plutast koren, koji je veoma osetljiv. Reaguje na niske temperature, manjak ili višak vode i ostale promene. Najbolje uspeva na propusnom i lakom zemljištu, koje je bogato hranljivim materijama. 
Cortaderia sellona  je močvarna biljka, koja zahteva dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši. Višak vode može da dovede do truljenja biljke, zato treba da se izbegavaju mesta sa visokim nivoom podzemnih voda. Potrebno je da se sadi na osunčanim i od vetra zaštićenim mestima. Zbog oštrog lišća nije preporučljivo da se sadi u blizini staza i pri radu sa njom bilo bi najbolje da se nose kožne rukavice.

Zaštita pampas trave treba da se obavi na ovaj način:

Sakupiti suvo lišće i travu u vidu kupe oko vrata biljke, da ga vetar ne bi odneo, ovaj sloj se prekrije papirnim džakom,nikako plastičnim da ne bi došlo do truljenja korena zbog nakupljanja vode ispod njega. Na kraju se odozgo nanese sloj zemlje, malo deblji duž ivice. Starijim biljkama treba da se poveže lišće spiralno, odozgo na gore, čvrstim povezom kako se ne bi voda slivala u središnji deo biljke. Krajem aprila se uklanja zaštita  i lišće odseca na visinu od 10-30 cm. Ova mera je obavezna jer omogućava razvoj novih izadanaka. 

Najlepša je kao samostalna biljka nasred travnjaka, ili u kombinaciji sa drugom ukrasna trava.Zimzelena je i najlepše izgleda u vreme cvetanja.Cveta krajem leta u septembru i oktobru mesecu, a metlice ostaju lepe do zime.

PLAVA TRAVA -FESTUCA GLAUCA

festuca glauca


Plava vlasulja ili festuca glauca  je niska  zimzelena trava koja je visine oko 20 cm i
formira loptaste busenove. 
U jesen igličasti listovi menjaju boju u zelenu,a na proleće dobija karakterističnu plavu boju. Plava vlasulja je skromnih zahteva, najviše joj odgovaraju sunčani položaji. Sadi se na razmaku od 30-40 cm. 
Voli propusno tlo i koristi se za kamene bašte, bordure i u kombinaciji sa drugim ukrasnim travama. Razmnožava se deljenjem bokora kao i ostale ukrasne trave.

 KINESKI SAS-MISCANTHUS SINENSIS 

miscantus sinensisKineski sas latinski naziv joj je miscanthus sinensis , to je prekrasna dekorativna zimzelena trava, nežnih zelenih listova sa belim ivicama. Busen kod  biljke kineski sas je visine 1 m. Stabljike su uspravne. Poreklo vodi iz istočne Kine. Postoji više vrsta cvece za bastu  ovog šaša "Varigetalus" kod koga su listovi prošarani uzdužnim žućkastobelim i zelenim prugama. 
Kineski sas uspeva na toplim i zaštićenim mestima,nisu zahtevne za negu i održavanje.


Gajenje ukrasnih trava

Većina ukrasnih trava voli sunčani položaj i vlažnu, dobro dreniranu zemlju, ne previše bogatu hranljivim materijama. Retko ih treba prihranjivati. Otporne vrste ukrasnih trava koje su gajene u kontejnerima možete saditi u bilo koje doba godine,a nežnije vrste na proleće. U područjima gde ima mnogo padavina, pobrinite se za dobru drenažu tla. Ukrasne trave orežite na proleće pre počekta nove vegetacije. Skraćivanjem vlati  ukrasna trava dobija izgled žbuna. Travu treba skratiti na 5-6 cm iznad zemlje.Prilikom orezivanja uklonite samo stare i osušene vlati,a ostavite ostatak novog izdanka.
Ukrasne trave imaju veoma značajnu primenu u perenskim zasadima pri zasnivanja bašta sa "prirodnim izgledom".


Ako Vam se svideo ovaj tekst pročitajte još i o cuvarkuci.


Нема коментара:

Постави коментар