Katalog

19.05.2014.

bastensko cvece koje cveta celo leto | letnje cvece | bastensko cvece

Baštensko cvece koje cveta celo leto


Letnje bastensko cvece donosi radost sa svojim obilnim cvetanjem i predivnom notom mirisa ,ali isto tako zahteva malo nege i pažnje.
Ako želite da vaše letnje bastensko cvece bude lepo, morate da pazite na raspored sadnje vrsta. U pozadini baste stavite visoko cvece za baste , da bi niže cvetnice došle do izražaja.
Možete da se se odlučite za kreiranje cvetnih gredica od različitih nijansi jedne vrste ili od više vrsta da slažete mozaik.
Bela boja se slaže sa svim bojama, a može da vam posluži i kao razmak sa drugim bojama koje se se ne slažu. Plavu, crvenu i žutu boju možete da stavite jednu pored druge. Veoma dobro se slažu plava i narandžasta i crvena i zelena boja.


Bastensko cvece 

Amaranthus caudatus-akalifa, lisicin rep,maciji rep


Akalifa  ili kako je u narodu nazivaju još lisicji rep ili maciji rep je veoma zanimljiva biljka. Gaji se kao cvece za bastu ili kao cvece za sobe. U saksijama, žardinjerama, visećim korpama ili u vrtu, njeni neobični cvetovi unose teksturu i boju i stvaraju tropsku atmosferu u svakom enterijeru i eksterijeru.
Maciji rep je poluvisećeg ili uspravnog rasta. Može da dostigne visinu od 1,5 do 3 m, a u saksiji ako se gaji razvije se kao mali žbun koji je visine od 40 do 80 cm.
Amaranthus cveta od početka maja, pa sve do kasne jeseni.Veoma su atraktivni muški cvetovi koji su klasasti i koji se zadržavaju u posle cvetanja.
Mora da se zaštiti preko zime jer je osetljiva na mraz.
lisiciji repTemperatura gajenja je od 15 do 30 °C, dobro podnosi letnje vrućine. Kod nas se maciji rep gaji kao jednogodišnji ukrasni žbun,pa je potrebno orezivanje obaviti u ranim fazama rasta, najbolje bi bilo odmah po sadnji, jer kasnija orezivanja odlažu cvetanje.
Razmnožavanje akalifa se radi vršnim reznicama u supstratu za ožilavanje na temperaturi od 20°C .
Cvecu lisiciji rep je potrebno da se redovno zaliva. Obavezno jednom nedeljno je prihranite prihranom za vrste koje cveta. Nemojte predugo da je ostavite suvu.

Floks-plamenac


Floks cvece njegov latinski naziv je  Phlox drummondii Hook . To je višegodišnja biljka koja je poreklom sa prostora severne Amerike. Postoje visoke, niske i puzavice. Visoke vrste narastu od 70 do 80 cm, i koriste se kao cvece za baste    zbog svoje dekorativnosti. 
plamenac
Listovi kod plamenac biljke su elipsoidnog oblika, zašiljeni su na vrhu, stabljike su uspravne i bokori se. Cveta u mirisnim grozdastim cvastima. Boja cvetova su sve nijanse roze, bele, boja ciklame, postoje i šatirane vrste floks biljke.
Cvetanje plamenca je od juna do avgusta.
Ova biljka voli vlažno mesto, koje je dobro drenirano i veoma bogato humusom. Raste u polusenci, voli obilno i redovno zalivanje, odstojalom vodom ili kišnicom. Ako je jako sunce zna da oboli od plamenjače,pa je potrebno da ga prskate preparatima na bazi bakra. 

Razmnozavanje biljke floks 

Razmnozavanje floksa je vegetativno i generativno. Najčešće se generativno razmnožava. Sadnja se na stalno mesto se obavlja od prve nedelje maja. Najpogodnije mesto je sunčan položaj. Sadi se po 20 semena na 1 m2 u naizmeničnom rasporedu i u pripremljene cvetne gredice. Floks je veoma osetljiv ako nema vode, to mu smanjuje rast i cvetanje.
Razmnožava se i deljenjem korena. Nakon cvetanja treba da se oreže lišće kod puzajućeg floksa, da bi podstakli njegov rast. 
Floks se sadi kao pokrivač tla, voli da raste u kamenim baštama i žadrinjerama.Višlje sorte se koriste kao rezani cvet.

Cvece dragoljub - Tropaeolum majus


Biljka dragoljub latinski naziv mu je Tropaeolum majus , gaji se kao cvece za dvoriste 
To je jednogodišnja zeljasta biljka koja ima okruglaste listove, sa gustim protkanim žilama. Boja cvetova je jarko narandžasta do žuta, sa išaranim prugama. 


cvece dragoljub


Dragoljub uzgoj


Letnje cvece dragoljub može da naraste od 25 do 30 cm grmolika vrsta, a više od 2 m penjačice. Potrebno je da se posade uz neku potporu ili u viseće saksije. Ako se sadi uz potrporu, potrebno ga je malo zavezati za nju jer nema vitice za penjanje. 
Vrste  dragoljub cveća koje pužu po zemlji treba da sadimo na rastojanju od 40 do 50cm. Sadi se na topla i sunčana mesta u proleće.Voli peskovito i suvo zemljište, koje je dobro drenažno i da nije jako plodno. Ako je zemljište jako plodno, biljka dragoljub slabo sveta, i razvija samo lisnu masu. Dobro podnosi sušu. Seme kod biljke dragoljub je veoma veliko. Cveta u junu i julu i njegovi sveži listovi i cvetovi se upotrebljavaju kao prolećna salata. Mlado lišće je potrebno iseckati , malo posoliti i dodati sok od limuna.

Biljka dragoljub može da se uzgaja u saksiji na balkonima, ili kao cvece za sobe preko zime, osigurava na preko cele godine lekovitu vitaminsku salatu.
Sumporno ulje koje se nalazi u dragoljubu,veoma je lekovito kod bronhitisa jer pospešuje izbacivanje sluzi, pojačava izlučivanje mokraće. Dragoljub se koristi kao sredstvo za dezinfekciju rana.


Kako poboljsate cvetanje vaseg letnjeg cveca

Ako se redovno pridržavate upustva o zalivaju i đubrenju vaših cvetnih leja za bastensko cvece koje cveta celo leto , najvažniji deo ste već obavili. Snabdevanje vodom je veoma značajno za cvetove. Kod onih vrsta koje ne podnose baš najbolje kiselost i traže dosta gvožđa, kao što su petunija, kabane i mnoge druge, mogu da se jave simptomi kao što su žuto lišće, venjenje listova koji su pri korenu zeleni. To se dešava kada je zemljište previše kiselo ili ako se koristi tvrda voda za zalivanje. Vaše biljke treba da tretirate odgovarajućim preparatima koji u sebi sadrže gvožđe i da pratite upustva dobavljača.
Kad je reč o letnje cvece , pogotovo kod fuksija, lantanama i drugim nemojte da im dozvolite da se usemene jer tada slabije cvetaju.
1 коментар: