Katalog

5. 4. 2014.

ljiljan | beli | sadnja lukovica | uzgoj | slike

LJILJAN- BELI LJILJAN SADNJA LUKOVICA  I NJIHOV UZGOJ

Ljiljan latinski naziv je Lilium  pripada porodici Liliaceae . Ljiljan cvet potiče iz Severne Amerike, Evrope i Azije. Ljiljan cvece ima oko 90 vrsta. 
cvet ljiljan
Ljiljan spada u jedne od najstarijih vrsta cvece za dvoriste i veoma se koriste  kao rezano cvece. Ima velike cvetove koji su raznovrsnih boja i zanimljivih oblika pa ukrašavaju i ekstrijer i enterijer vašeg doma. Gaji se kao cvece za dvoriste , a sve češće možemo da ga nađemo i kao cvece za terase  i kao saksijsko cvece. 
Stablo cvet ljiljan je glatko, u gornjem delu je bez lišća i može da bude visine od 50 do 80 cm. Listovi su mu lancetasti ili ovalni i linearni. Ljiljan cveta od juna do septembra i to u zavisnosti od vremena sađenja, mada neke vrste mogu da cvetaju i kasnije. Cvet ljiljan ima cvetove različitog oblika,  ali i veličine i boje . Oni su krupni, mogu da budu u obliku zvona ili levkasti, većina ih je prosta, ali mogu da budu i dupli. Ljiljani mogu da budu različitih boja od žute, bele, narandžaste, ljubičaste, crvene , roze, sa šarama ili pegama. Plod kod ljiljana je čaura sa puno krupnih pljosnatih semenki.

 BELI LJILJAN-KRIN


beli ljiljan
Krin latinski naziv  Lilium candidum , potiče iz Sredozemlja i raste do visine 100-140 cm.Cvet mu je levkast, prilično krupan i postavljen je vodoravno na stabljici na kojoj u sredini sezone tačnije u junu i julu bude otvoreno čak do 30 krunica. Ima veoma karakterističan beo cvet, širokih i dugih latica i žuti tučak sa prašnicima. Ponekad se na njima nalaze i svetlo roze tačke. 
Spada u veoma dekorativno i omiljeno cveće. Neki delovi cveta beli ljijan imaju lekovito dejstvo, kao što su list, cvet i lukovica.
Bogat je vitaminom C, taninom, etrskim uljem. A lukovica pored toga sadrži i holin, fitosterol i gorke materije.

Ljiljan lekovita biljka

Ljiljan kao lek koristi se za :
  • protiv bolova prouzrokovanih čirevima
  • kao ulje za opekotine i promrzline
  • kod upale uha i nosa
  • kao melem za ispiranje rana i posekotina- recept : u posudu stavite oko 20 usitnjenijih cvetova krina i dodate oko 1 litar komovice. Zatvorite i posle tri dana procedite. Dobijenu tečnost koristite. A možete da je i utrljavate u bolne vene dva puta dnevno ako odstoji nekih 10 dana.

LJILJAN SADNJA LUKOVICA


Ljiljani cvece se sade u proleće ili jesen i to iz lukovica, osim Madona ljiljana koja sadi kasno leti i u ranu jesen. Prilikom ljiljan sadnja lukovica najbolje je izabrati one lukovice koje su čvrste i sveže. Ukoliko ih ne sadimo odmah, trebamo da ih čuvamo u vlažnom tresetu.
Zemljište za ljiljan sadnja treba da bude bogato humusom i da ima drenažu od peska, šljunka i komposta. Lukovice treba da se posade u manjim grupama od 3 do 5 komada, na razmak od 30 cm, na dubinu od 30 do 50 cm. Lukovicu treba dobro da utisnete u zemlju. 
U proleće kada cvet ljiljan niče, zemljište treba da bude stalno vlažno, ali ne preterano jer usled toga lukovica može da istrune.

Ljiljan u saksiji


ljiljan u saksiji

Da bi se koren mogao da razvija, moramo da posadimo lukovice u veliku saksiju koja je dubine najmanje 30cm. Na dno od saksije treba da se stavi šljunak ili komadi glinene saksije , zatim se stavi lukovica u zemlju, ali tako da joj vrat ostane van zemlje. Kada cvet ljiljan počne da raste dodaje se zemlja tako da se popuni cela saksija. Kada ljiljan cvet naraste oko 25 cm, treba ga prihranjivati jednom nedeljno tečnim đubrivom za cvetnice.


LJILJAN UZGOJ


Tokom cvetanja i rasta ljiljan cvece trebamo da umereno prihranjujemo i zalivamo. Zemlja nikada ne treba potpuno da se osuši, ali isto tako ne sme ni da bude natopljena vodom. Da bi zemlja sačuvala vlagu, treba zemlju prekriti mahovinom ili natrulim lišćem. Nakon cvetanja cvet ljiljan više ne treba zalivati i prihranjivati .
Cvetne drške treba da se skrate za oko jednu trećinu i da se postepeno smanji zalivanje. Iz zemlje lukovica se vadi 40 dana posle rezanja , stavlja se u treset i čuva se do novog sađenja , najbolje u podrumskim uslovima. Takođe mogu da ostanu i u zemlji i naredne godine će da izraste veći broj biljka.

Ako ljiljan naraste toliko visoko da stabljika može da se slomi, bilo bi dobro da postavite mrežicu. A takođe, ako su biljke na vetrovitom mestu, treba im staviti potporu.

Cvece ljiljan voli da mu donji deo biljke bude u zaseni i hladovini, a da mu cvet bude direktno na suncu, i na taj način se biljka najbolje razvija. Potrebno mu je dosta svetla , ali ipak mu ne odgovara jako popodnevno sunce. Takođe može da raste i u zaseni. 
Što se tiče ljiljana gajenja, pogodni su za gajenje u lejama, gredicama , na balkonima, terasana pa čak i u saksijama i žardinjerama. 



Ljljan razmnozavanje



Ljiljan cvece se izuzetno lako razmnozava iz pazušnih lukovicama, iz semena, ljuskama ili deljenjem bokora kao i hrizantema 
Uvek birajte zdrav sadnji materijal.
Iz semena se dobijaju izuzetno zdrave i jake lukovice, ali nedostatak ovog načina razmnozavanja ljiljana je što je neophodno dosta vremena.


Bolesti i štetočine koje napadaju ljiljan


Ljiljan cvet je podložan obeoljevanju od virusa koji se prenose lisnim vašima. Sama biljka često ne pokazuje znake bolesti, tako da ni ne znamo da je biljka bolesna. 
Napadaju ga i sive plesni koji se javljaju pri vlažnim uslovima i usled loše drenaže. Kornjak, uništava cvetove i listove.

Ljiljan u vazi 


Veliki broj ljiljana kao rezano cveće je veoma privlačan za oko kad se nalazi u vazi. Cvet ljiljan i posle sečenja i stavljanja u vodu ostaje često svež i preko osam dana. U ovom slučaju treba da se obrati pažnja da na biljci ostane veći deo stabljike i listova da bi se obezbedila hrana koja je potrebna za rast i cvetanje iduće godine. 


Ljiljan znacenje, simbolika



Beli ljiljan simbolizuje čistoću, i simbol je uzvišenosti. Postoji verovanje da postoji još od pre ledonog doba. Povezuje se sa verskim verovanjima. Simbol je lepote, besmrtnosti, spasa i sreće. Pošto simbolizuje i odabir voljenog bića, koristi se i na venčanjima. 
Žuti ljiljan simbolizuje neistinitost i obmanu, dok ljubičasti označava povratak sreći.






Нема коментара:

Постави коментар