Katalog

17. 4. 2014.

juka | drvo zivota | yuka | odrzavanje | sobno cvece



Sobno cvece drvo zivota -juka

Juka njen latinski naziv je Yucca , to je rod drveća i grmlja,  potiče iz SAD ili Srednje Amerike. 
Juka je dosta slična sobnoj biljci dracena . Zbog svog lepog oblika i izdržljivosti upotrebljava se za ukrašavanje stepeništa, kao cvece za sobe i terase. Veoma je otporna biljka i ne škodi joj promaja, neke vrste yucca mogu da prezime na blagoj zimi i da ostanu napolju. Postoji oko 50 različitih vrsta yuka.
Vrtne vrste yucca nemaju stabljiku, već samo lišće koje je tvrdo, dugačko i pri kraju veoma oštro zašiljeno. Zna da bude opasno na dodir.
Ime drvo zivota je dobilo jer se pre 2000 godine koristilo kao lek i hrana kod indijanaca. 

JUKA DRVO ZIVOTA ODRZAVANJE


Yuka ili drvo zivota voli dosta svetlosti, ali dosta dobro može da podnese i suvo okruženje sa temperaturama od 10 do 18 °C .
Mnoge vrste juka se gaje napolju, jer postoje vrste koje dobro podnose mrazeve. Kod nas , drvo zivota se uglavnom gaji kao cvece za sobe.  
Zimi drvo zivota  cvece  voli temperaturu od 5 do 10 °C , a leti joj najbolje odgovara normalna sobna temperatura.
Drvo zivota ima stablo koje je debelo sa rozetama i listovima koji su zašiljeni. Lišće je tamno, plavo zeleno,postoje vrste juka koje imaju i prugaste listove. Drvo zivota raste sporo, naraste od 1 do 3 metra.

JUKA CVECE 


U kućnim uslovima trazi dosta svetlosti, pa odaberite svetlo mesto u vašem domu. Leti možete da je iznesete na terasu kao i fikus
Sobno cvece drvo zivota ce vaš dom krasiti dugi niz godina uz samo malo pažnje i nege. 

DRVO ZIVOTA ZALIVANJE

Zalivanje yuka treba da bude redovno, i zemlja ne treba da bude suva već uvek vlažna. Treba da se obrati pažnja da ne bude previše mokra jer to izaziva truljenje korena. Preko leta je zalivajte 2-3 puta nedeljno. Zimi kompost kod juka treba da bude umereno vlažan, jednom nedeljno je dovoljno.

NEGA BILJKE DRVO ZIVOTA


juka Nega ne zahteva posebno vreme i znanje, potrebno je samo da se obezbedi dobra temperatura i svetlost. Zimi da se obrati pažnja da ne stavljate vaše drvo zivota na temperaturu koja je niža od 15 °C . 
Prihranjivanje  je potrebno raditi svakih 10 do 14 dana počevši od proleća do jeseni sve dok je drvo zivota biljka aktivna , zimi joj naravno nije potrebna prihrana. Redovno orošavajte listove.


PRESAĐIVANJE BILJKE DRVO ŽIVOTA


Presađivanje juka treba da se radi svake 2 godine dok je biljka još uvek mlada može i na svakih godinu dana, ako biljka drvo zivota brzo raste, odnosno kada se vidi da joj korenje izlazi iz saksije. Na dno saksije stavite sitne komadiće crepa ili šljunak radu bolje drenaže.


DRVO ZIVOTA RAZMNOZAVANJE 


 Razmnozavanje kod yuka se radi na više načina. 
Juka se može razmnožiti reznicama stabiljka ili izdanaka, semenom. Svi načini su veoma uspešni. 
Ako razmnožavate semenom, treba da seme posejete u proleće , obično se u to radi u martu mesecu i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne da niče treba da je presadite u saksiju koja je veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke juka treba da držite na mestu na kojem nema promaje.

Da bi dobili novu biljku oštrim nožem odvojite od stabla izboj sa najmanje 4 lista sa delom kore stabla.
Posadite u mešavinu peska i treseta. Smestite na toplo mesto na temperaturu oko 20 °C . Zalivajte tek toliko da  supstrat bude vlažan.



razmnozavanje drvo zivota

BOLESTI KOJE NAPADAJU SOBNO CVECE DRVO ZIVOTA


Biljka yuka može da strada ako je na neosunčanom i pretolom mestu, tad listovi počinju da opadaju. Iako je normalno da listovi  opadaju , ako je ubrzan proces opadanja znači da vašoj biljci ne odgovara mesto stajanja. Biljku juka prebacite na mesto gde ima sunca u nemojte je zalivati dok se ne osuši zemlja. Zatim je presadite u novu zemlju, ali umereno zalivajte. 
Biljka juka može da uvene ako je ostavite na niskoj temperaturi, jer hladnoća veoma šteti biljci.


Pročitajte još i o biljci filadendron




Нема коментара:

Постави коментар