Katalog

24. 3. 2014.

dracena | marginata | rubra | uzgoj | sobno cvece

DRACENA SOBNO CVECE, DRACENA MARGINATA I RUBRA, NJIHOV UZGOJ 



Dracena potiče iz Južne Amerike, njen latinski naziv je Draceana sp., potiče iz porodice Asparagaceaeporodica agava.
Postoji više vrsta od kojih su najzastupljenije dracena marginata i dracena rubra.
Na grčkom jeziku dracena znači ženski zmaj.
U Velikoj Britaniji ovu biljku nazivaju i drvo sa Madagaskara,a kod nas joj je najčešći naziv marginata.Rod ove biljke sačinjava oko 40 vrsta žbunja i drveća.


Dracena marginata-draceana marginatta

Dracena opis 

Marginata je spororastuće drvo ili žbun.
Dracena marginata je veoma elegantna biljka sa prelepim, mekanim i elegantinim listovima. 
draceana marginattaListovi su jednobojni, ali najčešće su prugasti.
Raste tako da na vrhu biljke rastu novi listovi, a stari na dnu odumiru. Stablo postepeno ostane ogoljeno. S vremenom dracena marginata počinje da liči na palmu. Raste veoma sporo,a biljka je jako dugovečna. Naraste od 1 do 3 m visine. 










Dracena rubra-draacena rubra 

Dracena opis

Dracena rubra ili crvena dracena lat.  Dracena Cordyline rubra   je poreklom iz Australije.Raste visoko oko 4 m u prašumama.
Ova vrsta se uglavno gaji kao cvece za kucu   jer je jedna od najoptornijih dracena . Ima malo šire listove , lepše i dekorativnije , ali je i osetljivija. Leti joj prija zaklonjeno mesto od sunca, a zimi traže dosta svetlosti. Kada izraste previsoko , pa ne izgleda lepo, može se skratiti, tako što joj se stablo nekoliko cm iznad zemlje iseče i ona počne da iznova raste. 


dracena rubra


                                                                          

Uzgoj  dracena marginata i dracena rubra

Dracena cvece se veoma dobro prilagođavaju  kao sobno cvece , veoma dugo traju ako im se pruži odgovarajuća nega, a to je :
  • ne smeju da budu izložene direktnom suncu
  • ne vole da menjaju mesto
  • ne trpe promaju 
  • ne vole preteranu vlažnost oko korena
  • ne vole česta prskanja listova, kapljice vode koje se na njima zadrže stvaraju fleke i listovi počinju da žute 
Otporne su na temperaturne razlike, a najviše im odgovara temperatura od 18 do 21 stepen. Ako joj se smanji zalivanje, može da podnese i do 13 stepeni, temperatura ako je niska, listovi postanu mekani i kovrdžavi i ivice im promene boju u smeđu , a stabljika truli.
Tokom zime dracena cvet se drži u svetlijim prostorijama. Manje se zaliva, a lišće treba povremeno orošavati ili prskati. 
U toku leta može da se iznese napolje na mesto koje je zaštićeno od direktnog sunca.Cvece dracena prija im orošavanje dva puta nedeljno, a jednom mesečno možemo da ih potopimo. Zimi treba da je orošavamo, a leti ređe, pogotovo ako je u klimatizovanom prostoru onda se ne preporučuje.
Često zalivanje dracene je najčešći uzok ukinuća. Kad se previše zaliva stablo truli , a listovi se opuste i požute. Tada treba da stabljika izvadi, zemlja prosuši i zalivanje da se smanji. 

Dracena sobno cvece se prihranjuje tokom leta i proleća i to đubrivom za zelene biljke , na svake dve nedelje.

DRACENA  RAZMNOZAVANJE

Razmnozavanje dracena se vrši u proleće i to reznicama. Najpogoniji način je rezanje vrha koji se tretira kao reznica za novu biljku. Reznice treba da su od 8-10 cm dužine i treba da se ostave 24h da se prosuše. Treba da se zasade u mešavinu treseta i peska, ili da se stave u vodu da se ožile. Rez treba da se zalije kalemarskim voskom. Ispod reza će se na glavnom stablu pojaviti novi izdanci. Reznice treba se se zakorenjuju u klijalištu na temperaturi oko 25 stepeni. 
razmnozavanje dracena

Mlade biljke se presađuju svake druge godine, a ako brže rastu mogu i svake godine. Starije biljke presađujemo svake tri godine, a menjamo gornji sloj zemlje svake godine. Zemlja treba da se sastoji od mešavine komposta, ilovače, lišća i peska. Presađivanjem biljci povećavamo kiseonik i onda bolje napreduje, na dno treba da se stavi šljunak ili komadići cigle zbog drenaže.
Ako listovi opadaju, a nisu se razvili do kraja, to je znak da je biljka previše ili premalo zalivana.


Dracena sobno cvece- Bolesti 


Najčešče je napadaju crveni pauk i štitasta vaš.Treba da se upotrebi odgovarajući insekci koji možete pronaći u apotekama.

Dracena cvece smanjuje koncenteacije isparljivih materija iz lepkova, razređivača, sprejeva, dezodoransa i sredstava za čišćenje i nezamenljiv je prečišćivač vazduha svakog doma.
Dracena sobno cvece širi energiju.



Pročitajte i naše ostale članke o gajenje begonija .
Podelite sa nama vaša iskustva, savete...

Нема коментара:

Постави коментар