Katalog

18. 3. 2014.

begonija | begonia semperflorens | gajenje | gomoljasta | rex | pendula | metallica

  BEGONIJA,GAJENJE , BEGONIA SEMPERFLORENS, BEGONIA REX , GOMOLJASTA , PENDULA, METALLICA


begonija cvetBegonija cvece   vodi poreklo iz Južne Amerike i Indije, pripada familiji fam. Begoniacea.
Begonija koja  raste na ostrvu Sokotri, veoma je plodonosna te je nezamenjiva i osnova je današnjih raznih vrsta.

BEGONIJA GAJENJE

Cvet begonija ima veoma mnogo vrsta, velikih koje dostižu visinu do 3m i vrlo malih koje narastu 5-6 cm, a list im je 9 mm . Mogu da budu sa uspravnim, drvenastim, puzavim, žbunastim, uvijenim i niskim rizomom. List od cveca begonija je kod svih vrsta asimetričan, a može biti i u obliku srca, okrugao, jajast, duguljast, izrezan ili podeljen na nekoliko režnjeva. Može da bude dlakav, gladak, sa ispupčenim ili utisnutim belim, zelenim ili crvenim nervima.

Mnogi se pitaju kako gajiti cvece begonija?

Begonija odrzavanje

Odgovara im vlaga i toplota. Neke vrste su u prirodi izolovane u pojedinim zonama, nalaze se u zaklonjenim uvalama do kojih vetar ne dopire i ne može da raznese seme.  Cvet begonija izlazi iz pazuha lista na visokoj stabljici. Begonija cvet je jednopolan, na istom cvetnom stablu se nalaze i muški i ženski cvetovi kao što može da bude kod cveta jagorcevina.
Muški cvetovi imaju mnogo prašnika, sa nekoliko redova prašničkih kesica žute boje. Ženski cvetovi su trouglastog obilka i imaju 2-3 krila i puno sitnog semena. Cvece begonija ima veoma malu klijavost semena ,zato je najbolje da seme koje se seje ne bude starije od godinu dana. I pored toga samo sejanje nije preporučljivo jer zahteva složenu negu , sa izuzetkom begonia semperflorens. 
Begonija zahteva redovno i umereno zalivanje, i dosta toplote. Vrlo je osetljiva na hladnoću u čijem prisustvu dolazi do truljenja korena i gomolja kao i kod preteranog djubrenja i zalivanja. Napadaju je razne bakterije i gljivice pa treba da se preduzmu mere sprečavanja njihovog razmnožavanja.

BEGONIJA SEMPERFLORENS (BEGONIA SEMPERFLORENS)


Poreklom je iz Brazila, ova vrsta je uvek u cvetu. Žbunastog je rasta, visine od 10-30 cm , može da bude crvene, roze, bele, ružičaste ,vatreno crveno boje sa zelenim i bakarnim liščem.  Gajenje begonija se obavlja u saksijama, sandučićima ili napolju. Mogu da budu u redovima ili pojedinačno. Begonija crvene boje voli jako sunce, a one bele boje poluhlad i umereno zalivanje. Pred jesen mogu da se skrate, pa da se zimi koriste kao cvece za kucu  i to u prostorijama u kojima je temperatura od 15-18 stepeni i potrebno je dosta svetlosti. Pogoduje im laka šumska zemlja, pomešana sa većom količinom peska. Za ove begonije se koriste male saksije zbog slabe razvijenosti korenovog sistema. Razmnožavanju se reznicama, razdvajanjem ili semenom. Ovo je omiljeno i najjeftinije saksijsko cveće.
begonija semperflorens

BEGONIA REX-KRALJEVSKA 

Kraljevska ili lisnata - Begonia rex je donesena u Evropu u 19 veku iz Meksika. Ima divno šareno lišće raznih boja , srebrne , bele, crvene, zelene i šarene. Cvet joj je sitan i vrlo neugledan. U koliko ima dovoljno vlažnog vazduha i nije izložena jakom suncu veoma dobro napreduje . Ako se dobro razvije lišće joj je dosta veliko i potrebno joj je mnogo mesta. Zimi joj odgovara temeratura od 16-18 stepeni. Leti voli obilno zalivanje i preporučuje se prihranjivanje svakih 15 dana. U toku leta ponekad se treba orošiti mlakom vodom , a tokom zime je ne treba orošavati nego samo umereno zalivati.Presađuje se u martu ili aprilu u plodnu zemlju.Razmnožava se reznicama od zrelih listova.
kraljevska begonija


Kako i sa čim prihranjivati begonije 

Đubre se sa tečnim đubrivom,najbolje je kupiti gotovu prihranu za biljke.Ali može se i u litar vode  rastvoriti 40 gr mineralne soli, i dodati  20 ml rastvora u vodu za zalivanje. 

GOMOLJASTA BEGONIJA 

Gomoljasta begonija sadi se u saksiju sa humusnom i peskom izmešanom zemljom uz dodatak prašine od drvenog uglja.
Ne treba ih duboko saditi, i ne treba ih zalivati odmah po sađenju, tek kada počnu da izbijaju listići i okca, treba ih pažljivo zalivati preko tacne. U prvo vreme treba da se drže na prozoru, a kada otopli treba ih izneti napolje u poluhlad, obilno ih zalivati i ponekad prihranjivati. Cvetovi su raznobojni i veoma lepi, a mogu da budu jednostavni ili dupli.Ima je i sa sitnim cvetom i lišćem.

Najcesce greske u nezi  begonija 

Najčešća greška je u preobilnom zalivanju i voda koja stoji u podmetaču, što dovodi do smanjenja kiseonika i prvo oštećenja korena pa do odumiranja i same biljke.

 PENDULA

Begonia pendula je viseća begonija koja je veoma prijatna za oko jer ima veoma lepe cvetove i listove i gaji se na balkonima i terasama, i veoma je pogodna za sadnju u visećim korpicama i sandučićima.

 METALLICA

Begonija metallica potiče iz Brazila. Poznata je po maslinasto sjajnim dlačicama na listovima koji su sa zadnje strane crvene boje. Podesna je za gajenje kao cvece u kuci .Najviše joj odgovara laka zemlja i manje saksije. Pri pravilnoj nezi može da izraste i do 60 cm visine. Cvet joj je vrlo lep, roze boje. Razmnožava se reznicama.

Prilikom kupovine begonije u cvetu  potrebno je znati na sta da se obrati paznja

 Ako su begonije zaštićene  sa folijom ,na stabljikama se pojavljuju gljivice, a to je uzrok propadanja. 


Preporučujemo Vam da pročitate i o jagorcevina caj 

Нема коментара:

Постави коментар