Katalog

16. 3. 2014.

neven | gajenje | caj | neven lekovita biljka

 NEVEN, GAJENJE , CAJ ,NEVEN LEKOVITA BILJKA

Neven je biljka koja pripada porodici glavočika, latinski naziv joj je Calendula officinalis
Neven je cvece za dvoriste  , gaji se od davnina,poreklom je iz Indije. Ranije su gajene  obične sorte  sa prostim cvetom, a danas proizvode sorte sa punim cvetom. 
biljka neve


NEVEN BILJKA 


Biljka neven je zeljasta, žbunasta ,nešto krta i maljava.Stablo je uspravno i rašireno. Lišće naizmenično, sedeće, široko. Svaki ogranak nosi po jedan cvet na vrhu, žute ili jarkonarandžaste boje i pun je. Koriste se cvet, listovi i stablo zbog svojih lekovitih svojstava. Cvasti biljke neven imaju jak miris, listovi su slatkasto- gorki, a ukus im je gorak.
Cvetovi   sadrže flavonoide,eterična ulja, vitamin C.
Upotrebljava se kao dodatak salati i drugim jelima, u obliku čaja.

GAJENJE NEVENA

Neven možemo odmah rano u proleće sejati, na stalno mesto, pa kad neven biljka nikne, rezređujemo je na rastojanju od 30- 40 cm  biljku od biljke. Inače se proizvodi prvo rasad, pa se iznikle biljke rasađuju na stalno mesto. Setvu možemo obaviti u jesen, stim što biljke moramo da zaštitimo od mraza , u tom slučaju ćemo dobiti jako rano cvetove. Ovaj način se ne preporučuje za naše prilike, jer je sada najbolje setvu obavljati tokom proleća, jer na taj način proizveden neven  cveta do kasno u jesen, u toku celog leta. 
Ima još naziv i  “cvet kiše” je se ne otvara ako se sprema kiša. Najbolje bi bilo da se bere u julu i avgustu, sredinom dana kada je toplo i sunčano.
Sušenje treba da je brzo, temperatura koja treba da bude je 35 stepeni. Od osušenih cvetova se odvajaju latice koje se još posebno dosušuju.
gajenje nevena

 NEVEN LEKOVITA BILJKA 


Lekovita biljka neven  deluje antibakteriski i antiseptično, vrlo je efikasan protiv raznih gljivičnih infekcija, različitih zapaljenje, a nova istraživanje pokazuju da je veoma koristan protiv hiv-a.
 Veoma je dobar kao sredstvo za smirivanje grčeva, protiv kašlja, lupanja srca, astme, nesanice. 
 Od davnina u narodnoj medicini se koristi za zalečenje uboda, rana, kurjih očiju, bradavica.
Sprečava razvoj gljivica. Koristi se za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa.

Neven caj priprema 

Mešavina protiv zakrčenih krvnih sudova i povišenog holesterola :
  • Trnjina (Prunus spinosa) 20g
  • Glog (Crataegus oxyachanta) 20 g
  • Maslačak (Taraxacum officinale) 20g
  • Resnik (Eupatorium canabinum) 20g
  • Neven (Calendula officinalis) 20g
Sve biljke  treba pomešati, pa 3 supene kašike smese  se prelije  sa pola litre ključale vode, promesa i ostavi poklopljeno sat vremena.Nakon toga treba da se procedi i pije u toku dana.
neven caj
 Caj neven se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili posle vađenja zuba desni se ispiraju sa njim.



Neven u kozmetici   je veoma zastupljen ,on je "biljka kože ", jer nema kožne bolesti u kojoj ne može da pomogne.  
Neven je koristan za uklanjanje toksina koja prate različite kožne bolesti poput ekcema i akni.Koristi se nevenova mast za akne, jer omekšava kožu, vlaži, tonizira, štiti i važan je sastojak raznih preparata za negu kože ruku i tela.


neven lekovita biljka
Uzgajajte ga  kao cvece za dvoriste ,lep je za oko i neven lekovita biljka je zalog za dobro zdravlje. Ako se seme posadi u proleće imaćete ga cele godine.

Нема коментара:

Постави коментар