Katalog

28. 3. 2014.

filadendron | monstera | nega | odrzavanje

FILADENDRON, FILADENDRON MONSTERA, NEGA I ODRZAVANJE 


Filadendron , njegov latinski naziv je Philadendron , to je tropska biljka, kod nas je omiljeno cvece za kucu  zbog svojih dekorativnih listova i lepo odnegovanih vazdušnih žila. 
Filadendron zahteva dosta prostora za gajenje, naraste i do 3 m. 
Filadendraon cvece je veoma otporna sobna vrsta, a veoma je laka za  odrzavanje.

  Filadendron monstera ( Monstera deliciosa )


Filadendron monstera, poreklo vodi iz Meksika , njegovi listovi mogu da budu veoma veliki do 80 cm, tamno zelene boje, sjajni i kožasti. 
Listovi imaju režnjeve, duboko su urezani i šupljikavi. Kada su mladi, listovi  nemaju režnjeve,i srcasti su. Cvet mu je beo, veoma krupan, ima  žuti prašnikom u sredini,podseća na kalu, ali retko se razvija kao cvece  za kucu 

 Filadendron nega i odrzavanje


Kako se gaji filadendron 

Filadendron monstera se drži leti i zimi u sobi na zaklonjenom mestu od sunca. Promaju ne voli, a ni premeštanje s jednog mesta na drugo. 


Zalivanje filadendrona


Za vreme rasta treba obilno  da se zaliva, tako da mi je zemlja stalno vlažna. Zimi se nešto manje zaliva, ali sve zavisi od temperature prostorije u kojoj je smešten. Treba češće da se prska odstajalnom vodom, i s vremena na vreme da mu se obrišu listovi od prašine. Zimi ređe orošavajte, a nakon zalivanja  višak vode prospite da ne dođe do pojave bolesti. Prihranite ga prihranom za cveće.
 Dosta  dobro podnosi razliku u temperaturi, tako dobro uspeva i pri temperatuti  od 10 do  25 °C , a to je dosta veliki raspon s obzirom da je filadendron tropska biljka.
Zahteva veoma veliku saksiju i jako hranljivu mešavinu zemlje od komposta, treseta, i peska. Rasadjivanje filandendrona se radi kad mu saksija postane mala.Svake godine treba da im se menja površinska zemlja.

Filadendron razmnozavanje  


razmnozavanje filadendron
Filadendron se razmnozava izbojem iz velike biljke, ali svaka takva reznica mora da ima bar po jedan pupoljak koji se ukopa ukoso  u peskoviti treset ili u zemlju 1 cm ispod povšine, gde brzo pušta žilice ili nadzemne listove.A reznice možete da stavite i u vodu da puste korenje, pa je zasaditi u saksiju. Nemojte da preterujete sa zalivanjem da biljka ne istruli.

Filadendron orezivanje

Orezivanje je potrebno samo velikim koji mogu da se skrate.Filadendron orezite na željenu veličinu, nožem ili makazama, tako će lepše da se grana.

Vrste filadendrona 


Postoji mnogo vrsta filadendrona, oni se razlikuju po obliku lista i stabla. Listovi mogu da budu kopljastog, srcastog i loptastog oblika. Neki imaju nazubljene rubove, a neki su ravni. Filadendron je vrsta penjačica pa im je potrebno dati oslonac. Poduprite ga nekim jakim štapom, i ne smete odstranjivati vazdušno korenje jer oni služe kao potpora biljci.


Ako se listovi uvijaju znači da treba da povećate vlažnost vazduha u prostoriji.
Filadendron je umereno otrovan, sadrži jedinjenje kalcijum oksalat.
Filadendron naravno kao i svaka biljka ima bolesti, a to su gljivična oboljenja listova.Ako ga previše zalivate znaju da ga nadnu gliste.
 Kao i fikus  i filadendron utiče na prečišćavanje vazduha u kući, preporučuje se da ove dve vrste imate, ne samo zbog dekoracije već i zbog zdravlja .
Prečišćava vazduh od toksina, i oplemenjuje ga negativnim jonima, koji nedostaju  u zatvorenim prostorijama.

Podelite sa nama vaša iskustva o gajenju biljke filadendron, ostavite vaš komentar...

Нема коментара:

Постави коментар