Katalog

29.03.2014.

hortenzija | sadnja | uzgoj | nega | razmnozavanje |

Hortenzija sadnja , nega , uzgoj i  razmnozavanje


Hortenzija potiče od grčke reči hydro, što prevedeno znači voden, njen latinski naziv je Hydrangea . Poreklo vodi iz istočne i južne Azije. Veliki broj vrsta hortenzija su grmovi, koji su visoki od 1 do 3 m , druge vrste cveca hortenzija su penjačice ili mala stabla.
Veliki broj hortenzija spada u listopadne biljke, a jedan manji broj u zimzelene.

cvece hortenzijaHortenzija cvece

Hortenzija cvece ima cvetove koji su krupni i veoma jarkih boja i to bele, roze, plave, ljubičaste i crvena hortenzija , a listovi su veliki, jajasti i zelene boje.Cvetne glavice imaju različite oblike, pločaste, kupolaste ili kružne. Boja cvetova se menja u zavisnosti od vrste , a isto tako zavisi i od sastava kao i od kiselosti podloge. 
Izvorna boja cveta je ili bela ili roza, ali ljudskom rukom može i da se promeni. Ljubičasta i plava boja hortenzije se dobija kada se u zemlju u vreme pojave pupoljaka doda oko 1 supena kašika usitnjene stipse, par puta. Takođe, plava boja se dobija i ako se blizu korena stave iglice bora ili ekseri.Isto tako nekad davno se dobijala plava boja dodavanjem u vodu za zalivanje mastila za nalivpera.Kod belih sotri boja cvetova je nezavisna od zemljišta i uvek je bela.
Hortenzija cvet je bez mirisa,i zbijen je u grozdove i veoma se često gaji  kao cvece za dvoriste i kao cvece za kucu

Hortenzija sadnja 


Najbolje uspeva na vlažnim i polusenovitim mestima.Trebamo ih posaditi na mesta koja su do popodne osunčana, a poslepodne da budu u senci. 
Hortenzija cvet voli humusna , blago kisela zemljišta i dosta vlažna s obzirom da je to močvarna biljka, tako da leti zahteva dosta zalivanja. Hortenzija zahteva zemlju bez kreča, koja je bogata gvožđem i zbog toga je zemlji potrebno dodati malo gvozdene strugotine ili usitnjenog drvenog uglja. Saksija za hortenziju mora da bude velika i da ima dobru drenažu. Presađivanje je potrebno na svake 2 do 4 godine.

Hortenzija cvetanje 

Cveta leti, krupnim cvetovima različitih boja. Hortenzija orezivanje -Cveta bujno ako se ne orezuje previše,potrebno je da se uklone suve grane , a i treba ih malo prorediti da bi imala dovoljno vazduha i mesta. Ako se oreže skroz do zemlje, hortenzija cvece ce da procveta tek iduće godine. Precvetale i suve cvetove treba redovno odstraniti iznad pupoljaka.  U ovom periodu biljka zahteva dosta vode, pa je treba češće zalivati i  to najbolje kišnicom odnosno vodom sa što manje kreča. 

Hortenzija uzgoj i nega 


Najbolje je zalivati u jutarnjim časovima, kišnicom ili odstajalom vodom. Sa početkom vegetacije hortenzija treba da se prihranjuje veštačkim đubrivom, i to najbolje onim koje je specijalno pripremljeno za ovu biljku.
Hortenzija u jesen -treba da se skinu precvetali cvetovi, iako nije zgorega ostaviti ih na samoj biljci jer se tako štiti od zime. Hortenzija zimi-treba da  je zaštitimo od zime zagrtanjem zemljom, a može i sama biljka da se pokrije slamom. 
U proleće nakon ozelenjavanje listova, potrebno je orezati cvetne drške do prvih listova, kao i stare izboje u nivou zemljišta.Tako ćemo oblikovati biljku i ona će dobiti izgled grma.

Hortenzija cvece razmnozavanje hortenzija cvece razmnozavanjePostupak razmnožavanje  hortenzija je jako veoma lak. Odrežite ovogodišnju zelenu reznicu odmah direktno ispod para listova (dužina reznice 15cm).
Donji deo  reznice se može umočiti u hormon za zakorenjivanje, ali nije obavezno.
Za  2 do 3 nedelje  na reznicama će se početi formirati mali korenčići. Nakon nekog  vremena, kada reznice hortenzije  formiraju jače korenje, možete ih posaditi u posebne saksije. Prvu zimu nakon zakorenjivanja saksije s reznicama treba ostaviti na hladnije mesto u kući, a na proleće presaditi u baštu.


Hortenzija vrste i slike 

 Hortenzija koja nije tako poznata, a ima prelepe bele cvetove su Hydrangea paniculata “Grandiflora” 

vrste hortenzija   
hrastolisna hortenzijaHrastolisna hortenzija lat. Hydrangea quecifolia, koja ima bele cvetove, ali i listove koji su takođe  dekorativni i podsećaju na hrast.Hortenzija bolesti 

Najčešće je napadaju pepelnica, pegavost lista, truljenje korena zbog previše zalivanja  i crveni pauk. Potrebno je da se koriste odgovarajući preparati za sprečavanje ovih bolesti.

Hortenzija otrovna biljka ?

Svi delovi  cvece hortenzije su otrovni, ne mogu da izazovu probleme pri dodiru, jedino mogu da budu opasni ako se progutaju. Kao simptomi se javljaju povraćanje, bol u stomaku, slabost, pojačano znojenje, iritacije na koži.


Hortenzija simboliše pomirenje ljubavnika, bračnih drugova.Postoji verovanje i da smiruje um.

Pročitajte još i o nezi biljke filadendron

1 коментар:

  1. Poštovani, interesuje me da li ima nešto posebno kod orezivanja hrastolisne hortenzije. Da li se orezuje kao makrofilija ili možda kao panikulata? Do sada nisam nigde pronašla konkretan odgovor. Unaprijed se zahvaljujem.

    ОдговориИзбриши