Katalog

13. 3. 2014.

cvece gladiole | sadnja | gajenje | vrste | slike


CVECE GLADIOLE SADNJA, GAJENJE I VRSTE


Cvece gladiole je jedan od najlepših cveca za dvoriste  ,njen latinski naziv je Gladiolus hybridum .
Cvece gladiole  dobila je ime zbog svog oblika rasta, zbog listova i cvetova koji su sabljasti, stoje uspravno i ponosno i asocira na mač.
bastensko cvece gladiole


 CVECE GLADIOLE SADNJA

Nega ove biljke je veoma jednostavna. Uspeva u svakoj dobro pripremljenoj zemlji, a ako je zemlja slaba , treba je dobro nađubriti u jesen . 
 Sadnja lukovica gladiole je u martu mesecu ili aprilu. 
Lukovice kad se radi sadnja gladiola treba da bude na rastojanju oko 20-30cm, a na dubinu od 5-6 cm.
Što su  krupnije lukovice gladiola krupniji je i cvet .
Iz lukovice početkom leta prvo izrastu šiljati listovi zelene boje, posle izrasta stabljika na kojima se nalaze cvetovi. Cvetovi klasasto rastu, svaki cvet je tubast i ima 6 latica.Boja cvetova je različita roza, bela, naradžasta, ljubičasta, žuta, crvena , zelena, postoje i razni varijateti.
Zavisno od vrste cvece gladiole  naraste od 30cm do 150 cm.
Cvet gladiola se otvara u julu .
 Ako se sadnja cveća lukovice cveca gladiole sade svake treće nedelje, do kraja juna meseca, obezbediće se  cvetovi u vrtu preko celog leta. Sadi se na sunčano mesto.

cvece gladiole sadnja

  GAJENJE GLADIOLE 

Za  uzgoj gladiole preko leta i po velikim vrućinama treba je dobro zalivati i osigurati dovoljnu vlagu. U vreme cvetanja, dva puta mesečno treba joj dodati tečnog đubriva.
Kada svi cvetovi na stablu  gladiole   precvetaju, a do ovoga dolazi postepeno, stablo treba do zemlje od seći. Kasnije u oktobru, po lepom vremenu , lukovice trebaju da se izvade. Kozlići se odmah od lukovice odvajaju i čuvaju na nekom promajnom mestu, dok ne dođe vreme da se opet sade. Kozlići se sade u posebnoj leji, gde ostaju godinu dana,mogu da se  gaje i gladiole u saksiji  pa se tek iduće godine razvijaju u biljku i cvetaju.
gajenje gladiola

Najčešća oboljenja lukovica gladiola 

Suva trulež lukovice i stabla, prouzrukuje se Septoria gladioli. Sušenje vrha  kod  gladiola i žućenje vrha lista, i celog lista. Na zaraženim delovima se nalaze crne, sitne sklerocije. 
Pegavost lista i suva trulež. Na listovima gladiola se javljaju sivo-mrke pege, koje su oivičine crnim i crvenim tačkama. Izražena je posebno u godinama sa više padavina.



VRSTE GLADIOLA

Gladiolus teretifolius-je veoma lep i graciozan cvet svoje vrste, podseća na leptira, nema miris što je karakteristično , crvene je boje.Cvet traje oko 6-7 dana.
vrste gladiola



Gladiolus trichonemifolius-Ovo cvece gladiole  je mala vrsta  žutim cvećem i mirisom kao kod frezije. 

Svetlo žuti cvet gladiola se razlikuje od drugih vrsta jer se otvara i zatvara po dnevnoj svetlosti.

Kao i kod kaktusi i sukulenti cvet se otvara po suncu i zatvara kad je oblačno. Ova vrsta gladiola voli vodu tokom rasta, ali ako je previše zalivana pre nego što počne da raste ona istrune.

Gladiolus trichonemifolius



Cvece gladiole se svuda u svetu naviše koristi  kao rezano sezonsko cvece, za aranžiranje buketa,buketa za venčanje,  kao cvece za dvoriste.

GLADIOLE SLIKE 


 Za aranžiranje buketa




slike gladiola


cvece za dvoriste

SLIKE GLADIOLA

                                                Buket za venčanje







Нема коментара:

Постави коментар