Katalog

12.03.2014.

kaktusi i sukulenti cvetanje | gajenje | razmnozavanje | bolesti |

KAKTUSI I SUKULENTI

   KAKTUSI I SUKULENTI - CVETANJE                                                                                      Cvetovi kaktusa većinom izrastaju iz areola, a ponekad i iz aksila. Mogu da budu raznih boja od bele,roze,žute,narandžaste do crvene. U novembru i decembru se javljaju cvetni pupoljci na većini kaktusa, tada ih prenosimo na toplo mesto.

kaktusi cvetanje

KAKTUSI  RAZMNOZAVANJE

Kaktusi i sukulenti  se razmnožavaju na više načina: pomoću areola, kalemljenjem i semenom.
Pomoću areola  (lisna reznica kaktusa)


kalemljenje kaktusakalemljenje kaktusa

Razmnožavanje reznicama obavlja se u proleće i rano leto. Oštrim rezom izbojak ili članak kaktusa se pažljivo odvoji od biljke. Nastali rez pospemo prašinom drvenog uglja da ne bi došlo  do truljenja reznice, ostavi se par dana da se prosuši. To se radi zbog donjeg dela reznice tj. areola, da bi došlo do kalisiranja tj. srašćivanja donjeg dela i isušivanja budućeg mesta korena. Areole se posebno sade u zemlju. Zatim se zasadi u vlažan pesak da se ožili, nakon čega se presađuje u druge posude.


Kalemljenje  kaktusa

Ovaj način može da se vrši tokom cele godine u staklenicima. Najbolje je birati podloge stare jednu do dve godine koje brzo rastu. Njima se odstranjuje vrh na koga se prislanja plemka (koja je spororastuća)

Kaktusi kalemljenje


KAKTUSI IZ SEMENA

To je osnovni način razmnožavanja u stakleničkoj masovnoj proizvodnji. Seme se seje u mešavinu koja se sastoji od ¾ peska i ¼ supstrata. Mešavina se pre setve treba navlažiti. Seme se lagano utisne i prekrije staklom ili prozirnom plastikom. Drži se na temperaturi od 25-30°C .  Kada niknu mladi izdanci, staklo se skida. Nakon tri meseca mlađe biljke se presađuju u manje posude.

Kaktusi i sukulenti razmnozavanje semenom

Razmnozavanje sukulenata   je veoma jednostavno.
Odkine se par listova sa rozete, potom je potrebno da se krajevi  prosuše par dana, ako se to ne uradi biljka ce se osušiti. Stavljamo ih na dobro dreniranu površinu i držimo ih u zatvorenom i osunčanom prostoru.  Već nakon par nedelja prvo se primete kako klijaju mali korenčići i nakon toga se vide sitne bebe sukulenti.

Kaktusi razmnozavanje slike

 KAKTUSI  GAJENJE


Za uslove gajenja kaktusa potrebna su četiri uslova: toplota, dovoljna količina svetlosti, sastav zemljišta (supstrat) i režim zalivanja. Kaktusi  i sukulenti vole toplotu, ali većina voli i blagu zasenu. Leti ih najčešće iznosimo napolje,pa tako mogu da budu i cvece za dvoriste , jer im prija  boravak na otvorenom prostoru. Kaktusi i sukulenti-njihov najveći neprijatelj je  prevelika količina vode.Ako ih previše zalijemo može da dođe do smanjenja rasta korena. 
KAKTUSI I SUKULENTI-najbolje je da ih zasadimo u supstrat  koja se sastoji od mešavine u kojoj se nalazi jedan deo gline, ilovače ,jedan deo peska i treseta.

KAKTUSI I SUKULENTI - NJIHOVO ZALIVANJE

Često nas muči pitanje u vezi sa zalivanjem kaktusa i sukulenata. Veliki broj kaktusa preko zime miruje tj. u stadijumu je mirovanja ako ih malo ili nikako ne zalivamo. Sa nekoliko kapi vode cvece za kucu  će da preživi celu zimu ako je temperatura od 4-5°C. Iako mnogi laici misle da su kaktusi i sukulenti biljke kojima nije potrebna voda varaju se. Najbolje bi bilo da se koristi kišnica, ali svi znamo da nekad i ne možemo da skupimo dovoljnu količinu vode.

Počinjemo sa zalivanjem kaktusa početkom aprila meseca.

Sukulenti i kaktusi se u glinenim saksijama zalivaju u proleće i jesen na svakih 7-10 dana, a preko leta na 4-5 dana.
Naravno ovo važi ako je temperatura u proleće i jesen oko 21°-27°C, a leti preko 35°C.

KAKTUSI I SUKULENTI - saksije 

Najbolje je posaditi kaktuse i sukulente u male,plitke, plastične saksije. Bilo bi dobro da su one tamnosive, crne ili braon boje. Naravno, u obzir mogu da dodju ukrasne, keramičke, pod uslovom da nisu prevelike.  Za početnike bi bilo najbolje da izaberu keramičku saksiju jer u njima se zemlja suši sporije i ne postoji mogućnost da biljka propadne.  Po dnu saksije bi bilo dobro da se stave kamenčici šljunka.

KAKTUSI BOLESTI

bolesti kaktusa

Što se tiče bolesti, može se reći da kaktusi i sukulenti  nisu naročito podložni, osim u ranim stadijumima razvoja. Na kaktusima pojavljuje se nekoliko vrsta bolesti koje se razvijaju u odgovarajućim uslovima, a to su pre svega zbog povećane vlažnosti  zemljišta i vazduha kao i povoljne temperature. 


Glavne štetočine  su: 
crveni pauk (sitni pauk koji napada celu biljku) ,grinje, štitaste vaši.
Redovno čistite kaktuse jer je to efikasan način da sprečite naseljavanje parazita.
Нема коментара:

Постави коментар