Katalog

23. 3. 2014.

hrizantema | razmnozavanje | sadnja

HRIZANTEMA, NJENO RAZMNOZAVANJE I SADNJA 


Hrizantema, njen latinski naziv je Chrysanthemum , poreklom je iz Japana i Kine. Gajenje hrizanteme može da bude na zatvorenom i otvorenom prostoru.
hrizantema cvece
Hrizantema cvet je simbol japanske carske porodice, preko Japana i dalekog istoka hrizanteme su osvojile svet. Neki od naziva su joj i zimska ruža, šuman, jesenja ruža, volovske oci.
Visoke sorte sa većim cvetovima, koriste se kao rezani cvet.
Biljka je sivozelena do 50 cm visoka. Stablo hrizantema je relativno debelo razgranato, a lišće je naizmenično raspoređeno i perasto. Postoji više sorti i više boja, kod nekih sorti hrizantema cvet je beo, a pri dnu žut ili purpuran, a kod nekih je sasvim žut, rozi,narandžast, crven, ljubičast. Cvetovi su različite veličine, od jako sitnih do krupnijih, veličine od 6-15 cm. Mogu da budu jednostavni, slojeviti i puni.

 RAZMNOZAVANJE HRIZANTEMA 


razmnozavanje hrizanteme
Hrizantema cvet se razmnožava na dva načina reznicama i deljenjem bokora. Razmnozavanje se vrši reznicama ,koje su dobijene od zdrave matične biljke. Reznice se uzimaju od kraja februara/marta do maja. Najbolje su one reznice koje koje uzimamo od izboja koji idu direktno iz korena. Za ožiljavanje reznica hrizanteme treba oko 4 nedelje, i nakon toga hrizantema je spremna za sadnju u saksiju kao cvece za kucu ili u baštu kao cvece za dvoriste.
Razmak sadnje hrizantema rastojanje od oko 40 cm jedna od druge.
Deljenje bokora treba da se obavi u martu, aprilu. Jesenja sadnje je nepouzdana , i često se desi da poneka biljka ugine u toku zime. Ako želimo da ubrzamo ožiljavanje , reznicu prekrivamo teglom. Potrebno je biljkama da se odkinu vršni izbojci dok su mlade, da bi se lepo razgranale. Potrebno je biljke zaštiti od mrazeva i to pokrivanjem folijom.



SADNJA HRIZANTEMA

 

Hrizantema se sadi u razmaku oko 40 cm, mogu da se sade pojedinačno ili u grupama. Ako se kombinuju sa zimzelenim vrstama, daju veoma dekorativan izgled. Reznice se sade plitko u pesak koji je pomešan sa tresetom,a temperatura treba da bude oko 15 stepeni C. Treba ih zalivati tek kada pesak bude suv.
Da bi dobili oblik malog drveta , treba da  im se odseku donje grane u željenoj visini, to možete da uradite u žardinjeri.
Jesenja hrizantema naraste od 30 do 80 cm, ima razvijen koren. Listovi hrizantema cvece su jajasti i cveta u jesen.
Dok volovsko oko cveta, treba da ih zalivate svaki dan. Prehrana u ovoj fazi nije potrebna.
Treba da im se obezbedi dovoljno vode , napunite saksiju , a višak neka izađe kroz rupice na dnu saksije. U ranoj fazi razvoja hrizantema ne sme da ostane bez vode, jer će to da dovede do manjeg rasta.
Moramo voditi računa da vodom ne popriskamo lišće, na taj način sprečavamo pojavu lisnih vaši, crnog i suvog lišća. Sadnja hrizantema ne sme da bude pregusta, da bi se lišće nakon kiše moglo brže da osuši. Puževi predstavljaju veliku opasnost za ovu biljku. U proleće treba da se preduzmu mere da se one unište, jer preko noći obrste svo lišće, mlade izdanske, zajedno sa grančicom i sabljikama. Treba da ih zaštitimo folijom.

cvet hrizantema

Održavanje i nega 


Najviše joj odgovara gajenje u žardinjeri i u saksiji. Da sačuvamo njihov loptast žbun, treba da ih stavimo na sunčano mesto.Posle cvetanja treba da je skratite na visinu oko 20 cm. Tokom zime, treba da je pre mraza izvadite iz zemlje i čuvate na temperaturi od 7 stepeni u sanduku sa kompostom. I ako je unosite u saksiji, temperatura treba da bude ista.
Kada u proleće krenu mladi izdanci, treba da joj skratite vrhove i da dodate prihranu na bazi kalijuma i azota.

Mini hrizanteme 


Kod nas je gaje i mini hrizanteme, koje imaju veliki broj sitnih cvetova. Veoma su guste i bogato cvetaju , nemaju oslonac jer formiraju divni žbun.

Pročitajte i o sadnja cveca u prolece.

Нема коментара:

Постави коментар