Katalog

24. 4. 2014.

iris | perunika | pseudacorus | sibirica | sadnja | slike

IRIS (PERUNIKA) , IRIS SIBIRICA, PSEUDACORUS NJIHOVA SADNJA

Iris odnosno perunika latinski naziv mu je Iris germanica . To je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji kao cvece za baste zbog svojih cvetova koji su raznovrsnih boja i veoma zanimljivih oblika. Pripada porodici Iridaceae, kao i gladiole Rod irisa je veoma različit, postoji više od 200 vrsta, kao što su  Iris croatica, Iris pseudacorus, Iris sibirica  i veoma veliki broj sorti. Postoje tri glavne vrste bozica : visoki, srednje visoki, i niski bradati iris.

PERUNIKA -IRIS GERMANICA


iris germanica
Perunika biljka je još i danas jedna od najomiljenijih biljaka u našim baštama. Lišće je dvoredo, sabljasto, dužine kao i stablo, koje je inače oblo, gore razgranato sa krupnim mirisnom cvetovima. Iris biljka cveta u svim bojama, a najčešće u raznim nijansama plave. Cveta još i u beloj, žutoj, smeđoj, ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj boji. Kod mnogih vrsta iris su u kombinaciji dve boje, i prave jak kontrast. Dlačice na laticama su najčešće tamne boje i daju posebnu lepotu cvetu iris.Visina perunika zavisi od vrste, može da bude od 20 cm do 1 m. 
            

SADNJA PERUNIKA 


Bradate perunike rastu veoma dobro u plodnoj, dreniranoj, neutralno do blago kiseloj zemlji, kao i na sunčanim položajima. Potrebno ih je skromno zalivati za vreme rasta, zemljište treba držati potpuno suvim u periodu mirovanja. Naziv bradate perunike su dobile po nežnim dlačica koje se nalaze u srednjem delu  donjih latica. Zdrav rizom istera svake godine nove izdanke pa se ove perunike brzo šire, a isto tako i iscrpljeni rizomi uginu. Razmnožavaju se deljenjem rizoma. Sredinom leta do rane jeseni, svake treće godine. Novonastale rizome sadite na razmnaku od 8 do 10 cm, zavisno od veličine biljke. Irisi cvetaju od početka maja do kraja juna. Rizome biljke iris sadite plitko, da delimično vire iz zemlje, možete da ih pokrijete sa 2 do 3 cm zemlje. Izbegavajte da prihranjujete perunike organskim đubrivom jer mogu da prouzrokuju da rizom počne da truli. 

 Bezbrade perunike, one na donjim laticama nemaju dlačice i spadaju u grupu perunika koje rastu iz rizoma. Voli drenirano , slabo kiselo i ilovasto zemljište, mnogo sunca. U ovu grupu spadaju i perunike koje vole vrlo mokro i bogato humusom zemljište. Možete ih pronaći uz obale jezera. 

 Perunike sa krestom, njeni cvetovi u sredini donjih latica imaju blago uzdignut deo koji je obrastao nežnim dlačicama koji podsećaju na krestu. Za njihov rast je potrebna vlažna i humusom bogata zemlja. Sadite je na sunčanom ili polusenovitom mestu. Za vreme rasta, potrebno ih je povremeno zaliti. 

Najbolje vreme za  sadnju i presađivanje svih irisa je od kraja juna do kraja avgusta. Mogu da se razmnože deljenjem rizoma, a i semenom.  Prihranjivanje je najbolje raditi u proleće pre cvetanja i to đubrivom na bazi kalijuma i fosfora. 
Najbolje je da se prihrani u proleće pre cvetanja đubrivom na bazi fosfora i kalijuma. Ne vole ustajalu vodu, to im veoma šteti.

Kad cveta iris -perunika 

Irisi cvetaju od maja do septembra meseca. Ako je mesto gde ste posadili vaše cvece iris na sunčanom mestu, cvetaće bujnije. A ako je u senci, neće uopšte cvetati.  


      IRIS PSEUDACORUS-ŽUTI IRIS


zuta perunika
Iris pseudacorus je vrsta roda Iris, zove se još i žuta perunika. Poreklom je iz Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike. Iris pseudacorus je višegodišnja biljka koja raste od 100 do 150 cm. Cvetovi su žute boje, koji su veoma krupni u prečniku do 10 cm. Plod je suva kapsula, koja sadrži bledosmeđe seme. Iris pseudocorus raste nabolje u vlažnim uslovima, veomaje česta u močvarama, pored reka. 
Biljka iris se veoma brzo širi. 

 IRIS SIBIRICA-SIBIRSKI IRIS 


sibirski iris Iris sibirica ili sibirski iris vodi poreklo iz severoistočne Turske, Rusije, istočne i centralne Evrope. 
 Iris biljka raste do visine od 50 do 120 cm, to je višegodišnja zeljasta biljka. Listovi su zelenoplave boje, uski.
Cvet iris cveta krajem proleća, cvetovi su veličine 4 do 7 cm, u sredini su ljubičasto-plave boje sa belom ili žutom sredinom.
Iris treba saditi uz vodene biljke koje se nalaze u vašoj bašti. 

Nega cveca bozica-irisa


Dve godine od sadnje bozica, iris postiže svoje puno cvetanje. Na jednom istom mestu rašće između 4 do 6 godina,nakon tog perioda potrebno je presađivanje i razređivanje perunika cvet. Proređuje se tako što se izvade biljke koje su postale guste i smetaju drugim biljkama. Izvađen iris cvet sa korenom, pažljivo prebacite na drugo mesto.

Neke vrste iris cvet možete da sadite po rubovima baštenskih staza ili gredica. Iris cvet se preporučuje da se sadi odvojeno, jedna sorta pored druge. Postoje sorte koje cvetaju u različito vreme, pa tako možete da napravite kombinaciju koja će uvek da ima cvetove. Na jedan metar kvadratni, možete da zasadite dve do tri biljke cvet iris, prostor između njih da popunite drugim biljkama.

Lekovitost i upotreba cveta iris

Irisi -neke vrste koriste se za izradu parfema, i paste za zube. U lekovite svrhe koriste se sveži listovi irisa ili rizom. Rizom se koristi za iskašljavanje i kao diuretik koji podstiče mokrenje.
Iris cvet sadrži smolu, tanin i eterična ulja. 

Kao cvece za bastu raskošno cveta i u veoma lošim uslovima, a koristi se i u cvećarstvu kao rezani cvet.

IRIS CVET SLIKE 

IRIS CVETBILJKA IRIS

Ako Vam se svideo ovaj tekst o bozuru, pročitajte još i o begonija .


Нема коментара:

Постави коментар